image
image

OMZETBELASTING AANGIFTE

BTW (omzetbelasting)

Omzetbelasting is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Bent u ondernemer en oefent u zelfstandig een bedrijf of een beroep uit? Dan betaalt u meestal btw (omzetbelasting) over uw omzet. De rechtsvorm (bijvoorbeeld bv of nv) is voor het betalen van btw niet van belang. Ook een stichting of vereniging betaalt btw als de Belastingdienst deze als onderneming ziet. U betaalt geen btw als u alleen vrijgestelde werkzaamheden uitvoert of gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR).

Wanneer bent u ondernemer voor de BTW?

De Belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor de BTW. De voorwaarden voor de BTW zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat u voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. Bent u ondernemer voor de BTW? Dan krijgt u een omzetbelastingnummer en een BTW-identificatienummer (BTW-ID). U bent verplicht uw BTW-identificatienummer op uw facturen te zetten. Ook moet u een overzicht bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen.

BTW-aangifte doen

Je bent sinds 2012 verplicht om je BTW-aangifte digitaal te regelen. Heeft u dit jaar of over de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig BTW aangegeven? Dan moet u uw BTW-aangifte corrigeren.
Je kan keuze maken om aangifte te versturen via de site van de Belastingdienst of met speciale aangiftesoftware. Op de site van de Belastingdienst lees je hoe je jouw BTW-aangifte invult en verstuurt. Het is onder voorwaarden mogelijk een teruggaaf BTW te verrekenen met een aangifte loonheffingen.

Wanneer moet ik BTW-aangifte doen?

De regels om aangifte doen worden door Belastingdienst vastgesteld:
btw-aangifte-per-kwartaal-doen  Doe je aangifte per kwartaal of per maand, dan doe je uiterlijk aangifte op de laatste dag van de eerst volgende maand, na de aangifte periode
omzetbelasting-aangifte-per-jaar-doen  Doe je per jaar aangifte? Dan doe je aangifte voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen. Doe je dit te laat, dan ontvang je een naheffingsaanslag en moet je mogelijk een boete betalen aan de Belastingdienst.

BTW bij uitbesteden van werk (verleggen)

Besteedt u werk uit aan een andere ondernemer? Dan moet deze de BTW hiervoor afdragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen geldt er een verleggingsregeling. De BTW wordt dan naar u ‘verlegd’. Dat betekent dat u de BTW zelf moet aangeven en betalen. De ondernemer geeft dit aan op de factuur.

Geen BTW met de kleineondernemersregeling (KOR)

Heeft uw onderneming een omzet van maximaal € 20.000 per jaar? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Als u gebruikmaakt van de KOR, berekent u geen BTW aan uw klanten. Daarnaast doet u geen BTW-aangifte meer, op een paar uitzonderingen na. Meedoen met de KOR betekent ook dat u BTW over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken.

BTW bij goederen en diensten naar het buitenland

Levert u goederen of diensten naar het buitenland die niet vrijgesteld zijn van BTW? Dan gelden er andere regels, afhankelijk van het land waar uw klant zich bevindt en uw omzet. U berekent de Nederlandse of buitenlandse BTW. En u moet BTW-aangifte doen in Nederland of in het buitenland. Gebruik de hulpmiddelen Goederen naar het buitenland en Diensten in en uit het buitenland om te bepalen wat u moet doen voor de BTW.

Btw betalen of terugkrijgen

Nadat u de aangifte hebt ingevuld, ziet u in uw aangifte het bedrag dat u aan BTW moet betalen of dat u terugkrijgt. U krijgt geen aanslag, maar u moet het BTW-bedrag zelf aan belastingdienst overmaken. Bij ons krijg je een duidelijk overzicht per mail gestuurd waarin op makkelijkste manier wordt weergegeven waar, hoe en hoeveel moet betalen. Kind kan de was doen.

Niet duidelijk genoeg?

Als je toch vragen op- of aanmerkingen hebt, of wil je meer weten, klik hier om een afspraak met ons te boeken. Wil je in contact treden, of wil je bij ons je omzetbelasting aangifte belegen, dan zijn we uiteraard klaar je te woord te staan.

BTW Aangifte
omzetbelasting-btw-aangifte-Boratech
omzetbelasting-btw-aangifte-Boratech
omzetbelasting-btw-aangifte-Boratech
omzetbelasting-btw-aangifte-Boratech
BTW nummer op je factuur
omzetbelasting-btw-aangifte-Boratech

Dit bericht is ook beschikbaar in: Български English

Add a Comment