image
image
image
image

KINDERBIJSLAG: HEB IK RECHT OP?

Kinderbijslag, wat is dat?

Woon of werk je in Nederland en ben je jonger dan 18 jaar, dan krijgen je ouders kinderbijslag. Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit.
Ook werkende studenten van 16 en 17 jaar, die nog thuis wonen en per kwartaal netto minder dan € 1.240,- verdienen, komen nog voor kinderbijslag in aanmerking. Voor meer informatie kun je de website van de Sociale Verzekeringsbank raadplegen of contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank in Uw omgeving.

Kinderbijslag: Hoe kan ik Aanvragen?

Als jij of je partner je pasgeboren baby aangeeft op het gemeentehuis, krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die de uitbetaling doet, daar automatisch bericht van. Ongeveer twee tot vier weken na de geboorte van je baby ontvang je een brief met instructies om de kinderbijslag online aan te vragen met je DigiD. Als je die nog niet hebt ontvangen, kun je dat hier doen.

Als je een tweede of volgend kind hebt gekregen, hoef je niets te doen. Dan wordt de hoogte van het bedrag automatisch aangepast en krijg je het eerstvolgende kwartaal dat je er recht op had een hoger bedrag uitgekeerd.

Lees hier meer over kinderbijslag bij een tweede of derde kind.

Kinderbijslag 2022

De hoogte van de kinderbijslag staat los van je inkomen. Iedereen krijgt in principe hetzelfde bedrag, dat wel afhankelijk is van de leeftijd van je kind. Als je kind zes jaar wordt, gaat het bedrag omhoog. Er is nog een verhoging als je kind twaalf jaar wordt. De kinderbijslag houdt op als je kind achttien jaar wordt, of recht krijgt op studiefinanciering. Het bedrag wordt per kwartaal door de SVB uitbetaald.

De bedragen per kind zijn vanaf 1 januari 2022 als volgt:

  • 0 t/m 5 jaar: 230,69 euro per kwartaal
  • 6 t/m 11 jaar: 280,13 euro per kwartaal
  • 12 t/m 17 jaar: 329,56 euro per kwartaal

De Consumentenbond heeft deze bedragen berekend op basis van de Prinsjesdagstukken. De precieze bedragen worden op 1 januari en 1 juli geïndexeerd door de SVB.

De SVB maakt de kinderbijslag vier keer per jaar over op je rekening, aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober). Oftewel: je krijgt voor de eerste keer kinderbijslag na een volledig kwartaal. Als je kind ergens halverwege een kwartaal is geboren, krijg je het eerstvolgende betalingsmoment helaas dus nog niets. Over de kinderbijslag betaal je geen belasting.

Betaaldagen

De betaaldagen in 2022 zijn:

  • 3 januari 2022: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2021
  • 1 april 2022: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2022
  • 1 juli 2022: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2022
  • 1 oktober 2022: kinderbijslag over het derde kwartaal 2022
  • 2 januari 2023: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2022

Je bank stort het geld op dezelfde dag op je rekening. Maar het verschilt per bank op welk tijdstip van de dag dit precies is.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Als je kind achttien jaar wordt, vervalt in het nieuwe kwartaal de kinderbijslag. Ook zodra een kind studiefinanciering krijgt, wordt de kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal stopgezet. Als toch tegelijkertijd studiefinanciering en kinderbijslag is ontvangen, omdat bijvoorbeeld de studie niet is doorgegeven, dan zal de kinderbijslag worden teruggevorderd.

Boratech zal op uw verzoek de kinderbijslag kunnen aanvragen, als onderdeel van het abonnement pakket. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wanneer u meer informatie wenst, kunt u in het hoofdmenu via CONTACT uw gegevens achterlaten.

Kinderbijslag
Kinderbijslag
Kinderbijslag
Kinderbijslag
Huurtoeslag Aanvragen

Dit bericht is ook beschikbaar in: Български English

Add a Comment